Wednesday, 20 September 2017

NEXT PROGRESS SEMAKIN SAMPAI KE PENGHUJUNGNYA !

Assalamualaikum semua πŸ‘¦
Hari ini nak kongsi dengan korang semua yang minggu depan dah kene 
present next progress animation yang dua minit sepuluh saat tu 😒
maka berperang la kita dengan ngantuk untuk menyiapkan
animation kita tu.

Minggu ni merupakan minggu study week, so banyak student
yang balik bercuti. Masa ni la nak conqure komputer lab kat kampus tu. Hari ni dah
masuk tiga hari dah ulang alik kampus sebab nak render punya pasal al maklum la 
kita tak ada pc. Selain kene guna pc kat lab untuk proses rendering, guna pc
sebab nak animate bila animate guna laptop memerlukan kesabaran yang tinggi
sebab file yang kita save terlalu berat sehingga laptop jadi jerking semasa 
proses animate disebabkan tu saya guna pc kat lab tu 😎.

 Ini semasa proses animate, datang pagi-pagi sebab nak reserve pc 

Walaupun sekarang ni study week banyak student balik bercuti tapi kena datang 
awal sebab nak guna masa sebaik-baiknya sebab nak render ni banyak makan masa sebab itu kena
datang awal pagi.

Proses rendering yang mengambil masa berjam-jam lamanya

Cabaran mengahsilkan animasi 3D bila kena ambil masa yang lama untuk animate 
dan rendering. Sesiapa yang buat last minit tu memang cari nahas in case kalau korang ada high end pc yang membolehkan korang render dengan cepat. Minggu ni tak dapat nak guna kan semiggu 
untuk datang kampus untuk proses rendering sebab jumaat cuti awal muharam, sabtu dan ahad tak dapat untuk minta kebenaran minggunakan lab sebab tak ada lectuter yang jaga so mari la kita berhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu.
Oleh itu, proses rendering bersambung pada hari isnin minggu depan, so ada masa satu hari sahaja untuk rendering dah pada hari selasa merupkan hari yang di nanti- nantikan iaitu presentation progress selama dua minit sepuluh saat. Maka bertabahlah wahai rakan-rakanku sekalian.
Akhir sekali, pada rakan-rakan sekalian mohon bertabah ya 😧

1 comment: